När vi flyttade till en ny gård så var ett av de krav som vi hade satt att den nya gården skulle ha bra utrymmen för alla våra djur! Det lyckades vi med!
Vår gård var dessutom en av de jämtländska gårdar som valts ut att besökas av djurskyddsinspektör och länsveterinär under hösten 2014, och vi fick utan anmärkning på vår djurhållning, vilket vi såklart är glada för och stolta över.
Eftersom vi ofta får förfrågningar om vad vi använder till våra djur, då vi har ett tydligt alternativhälso- och holistiskt tänk, så tänkte jag skriva ned här det som vi tycker fungerar bra och som vi använder. (Vissa justeringar kan förekomma!) Föreläsningar planeras även i Medveten djurhållning.
Vi försöker så långt vi kan att välja ekologiskt och GMO-fritt till alla våra djur, men ibland är det inte möjligt och då är det foderkvalitet samt tillgänglighet som avgör eller om fördelarna med produkten överväger. Som med allt som rör foder till djur så får man se till djurens allmäntillstånd – hull, päls, fjädrar, ögon, avföring – för att se om det är ett foder som de mår bra av. Kom ihåg att djur är individer och det som fungerar på några kanske inte gör det på andra – detta är dock våra val, bland vår flock, men ta inte dessa som en sanning som är tillämplig för alla.
HÄSTARNA
Vår ligghall – som dessutom visade sig vara prisbelönt när vi flyttade hit – är 110 kvm, och den har insektsnät i de luftiga takpartierna, som dessutom ger ett naturligt och bra ljusinsläpp. Den är mycket bra upplyst om behovet finns, och vi har alltid nattbelysning hos dem. Hallen har flera inbyggda thermobarer (vattenbehållare) så att vattnet inte ska frysa vintertid och flertalet möjligheter till att förvara foder på ett tryggt och säkert vis.
Vi har även ett vanligt stall med tre boxar som vi använder ibland. Dessa har vi själva byggt eftersom stallet tidigare användes till får, och där har vi valt att ha boxar av olika storlek, beroende på behov, de är så stora att de uppfyller måtten av fölboxar för storhäst och ponny – samt en mindre box, som kan behövas vid olika former av uppstallning. I detta stall fanns tidigare separat varmvattenberedare för att kunna tvätta av hästar, och den planerar vi också att sätta upp igen. Även stallet har nattbelysning.
Däremot så är det nästan alltid bäst för hästar med ligghall och lösdrift, där de får leva ett mer naturligt liv. Ligghall och lösdrift skall dock inte användas av lathet för att man inte orkar eller vill hantera sina djur!
Vi är ganska försiktiga med att använda täcken i för stor omfattning, men där beror det på hästens känslighet och pälskvalitet – samt såklart väder!
Vi har turen att kunna se de flesta av våra hästhagar direkt från huset, så vi har full koll, men vi har även videokamera i ligghallen, och på fler ställen där vi tycker att det behövs så att våra djur skall kunna vara trygga.
I hallen så använder vi oss av halmbädd, där vi köper halm som är av foderkvalitet, och riktigt fint för hästarna både att kunna äta av och pyssla med. Vi köper hö av samma gård, och vi använder oss bland annat av hönät för att ge hästarna en optimal och naturlig ätställning. Våra hästar har fri tillgång till grovfoder i form av hö och halm. Efter att ha provat olika alternativ så finner vi att torrhö är det bästa för hästar; och om det är av god kvalitet så dammar det inte – även våra känsliga hästar har fungerat bra med det hö vi använder.
Friars Gift of Gold, född 1997.
Importerad från England, där hon är utställningschampion.
Som extra tillskott får de Spillers Happy Hoof som är en smaklig stråblandning av torkad lusern, halm, örter och sojaolja. Vi ger även andra örter som komplement, däribland nypon, nässla och gurkmeja (vilken är anledningen till att vi väljer en lite smakligare tillskottsblandning som Happy Hoof, så att de verkligen ska äta upp alla sina örter). Vi kompletterar med In the Pink Power Senior som vi tycker fungerar bra då vi har gamla hästar; den hjälper till att balansera kosten och matsmältningssystemet, vilket gör det möjligt för hästen att maximera värdet av sitt foderintag. Det inkluderar pre- och probiotika för primärt stöd av tarmen, och ger alla de vitaminer och mineraler som krävs för den äldre hästens totala hälsa. Våra hästar får även MSM, som är en svavelblandning vi funnit är bra både för immunförsvar, päls och hovar, mm. I vattnet häller vi även avkok av chaga/sprängticka. Chaga innehåller betulinsyra (mot tumörer, infektioner), polysackarider (bra för immunförsvaret), melanin (förbättrar hår, hy och naglar), mineraler och aminosyror. Chaga innehåller mängder med antioxidanter och har ett otroligt högt ORAC. (Oxygen Radical Absorbance Capacity.)
Vid behov kompletterar vi med homeopatiska medel för hästarna och extrakt från djävulsklo samt boswellia, vilka är kända att fungera lika bra som traditionella värkpreparat och jämställs med kortison som inflammationshämmande effekt – utan biverkningarna. Eteriska oljor och Bachs blomessenser är något vi tycker om att använda oss av också. Viktigt är att det är av terapeutisk kvalitet på oljan då många eteriska oljor inte är lämpliga att ha direkt på hud utan kan irritera!
Vi har naturligtvis kontakt med veterinär om så krävs, men anlitar lika gärna healers och djurkommunikatörer (som jag även är själv, och utbildar).
Vi rekommenderar Ancis Homeopati och Hälsa för homeopatisk rådgivning. De ger även rådgivning på distans.
Vi praktiserar barfotaverkning för våra hästar, och har nu valt en specialiserad hovortoped.
För källor om örter och behandling rörande fång, läs gärna på undersida om just fång här på hemsidan.
Vår sommarhage är en hage där hästarna kan stå i skydd av björkdungar på de 1,5 hektaren där de får röra sig fritt på. Vi har även tillgång till andra marker i samma storlek. Eftersom vi har en del mygg och knott här uppe i Norrland så använder vi oss av Devaz Caring Animal Balm om vindarna inte klarar av att blåsa bort dem. Den sistnämnda är en mjukgörande och skyddande salva att smörja in hästen med. Utmärkt att använda sommartid och innehåller bivax, ekologiska kallpressade oljor av oliv, raps och neem, ringblomsextrakt och eteriska oljor av lavendin, citronella, citrongräs, geranium och cederträ.
HÖNSEN, ANKORNA och PÅFÅGLARNA
Vi har bara höns för hobbybruk och självhushåll, så vi försöker hålla nere flocken till ett ganska litet antal. Trots det så blir det ändå bortemot tio och över, eftersom det ibland blir någon kyckling som man vill behålla. De raser som vi kommit att älska är brahma, vilka är stora och väldigt lugna och sociala, samt dvärgsilkeshöns som är bland det sötaste man kan tänka sig (även om det ibland kommit en höna av annan ras till oss, för att vi ska testa!)
För att läsa mer om våra fjäderfän kika in här: http://eleonormagnusson.com/honseriet
Under 2017 hoppas vi kunna få hem vackra sebastopolgäss. Mer om dessa kommer sedan.
KATTER OCH HUND
Förutom detta så har vi katter och hund – alla älskade medlemmar av familjen!
(Eftersom våra katter är fenomenala råttfångare så får de vid behov lite av medlet CrossRoad med tanke på mask, och även kolloidalt silver.)
Pga smittospridning mellan stallar och hönserier så vill vi inte att man går in i dessa, utan man får titta på djuren utomhus.